ATV vozilo – uzbudljivo iskustvo vožnje

Volite prirodu, uživate u osećaju slobode i konstantno ste u potrazi za uzbuđenjem. Sanjate o adrenalinu koji vam juri kroz krvotok dok iza sebe ostavljate oblak prašine, savladavate krivine i strastveni ste ljubitelj vožnje. Ako ste se prepoznali u prethodne dve rečenice, vožnja ATV vozilom je odlična opcija za vas.

Međutim, za vožnju ATV vozila vežu se i neke predrasude, mnoštvo predubeđenja ili nejasnoća koje većinu onih koji bi probali, drži ipak na distanci ili na onom „neki drugi put“. U tekstu koji sledi, upoznaćemo se sa osnovnim karakteristikima, pokušati da razjasnimo nedoumice i zaključimo zašto treba probati, bar jednom.

Šta je ATV vozilo?

Četvorotočkaš ili ATV vozilo je ono koje na engleskom nosi naziv All-Terrain Vehicle i predstavlja rekreativno vozilo koje se koristi za vožnju po različitim vrstama terena. Međutim, on nije namenjen samo u rekrativne svrhe ili za zabavu jer u nekim zemljama atv ima i sportsku namenu ali se takođe koristi i u policiji i vojsci.

Postoji nekoliko stilova i različitih veličina u njihovoj proizvodnji, sa manjim modelima za decu do onih ogromnih za ekstremne uslove i vožnju. Dolaze u verzijama sa jednim i dva sedišta. Još jedna ključna karakteristika je vrsta menjača koji može biti ručni ili automatski. Sasvim slično kao i kod putničkog vozila.

ATV-Vozilo

Ko i kako sme da vozi ATV vozilo?

Generalno, jedini uslov za upravljanje vozilom ovih karakteristika je posedovanje vozačke dozvole B kategorije, koja potvrđuje da ste prošli obuku za upravljanje automobilom.
Ako planirate da se vozite ATV-om na javnom putu, čak i ako se uključujete na jako kratku deonicu ili samo prelazite preko njega, on mora biti registrovan, ispravan i spreman za vožnju.

Da li je isto voziti ATV vozilo i automobil?

Jedno od najčešćih pogrešnih verovanja, naročito kod početnika bez iskustva je ubeđenje da je vožnja ATV vozilom kao vožnja automobila. Iako se mnogi od istih principa primenjuju u teoriji, ova dva tipa vozila funkcionišu i rade sasvim drugačije u praksi.

Kod automobila, težina i položaj vozača i putnika nimalo ne utiču na stabilnost vozila. Svi sede nepomično i zakopčani na svojim sedištima i ne moraju da brinu o položaju sedenja kako se vozilo ne bi prevrnulo. Stabilnost se održava tako što je automobil dizajniran sa niskim centrom gravitacije, širinom samog vozila, dugim međuosovinskim rastojanjem i čvrstim dizajnom vešanja.

Nasuprot tome, vožnja ATV-a je veoma interaktivna i vozač neprestano treba da prebacuje svoju težinu sa jedne na drugu stranu i napred-nazad da bi kompenzovao oštre krivine, nagnut teren, kočenje, ubrzanje itd.

Kako se vožnja ATV-a razlikuje od vožnje motora i zašto je ATV u prednosti?

Mnoge kontrole, funkcije i delovi koji se nalaze na morima su identične onima koje se koriste na ATV-u. Sasvim sigurno je da se motori mogu nositi sa mnogo različitih terena, ali postoji razlog što ATV i označava vozilo za sve terene.

ATV karakteriše dizajn četiri točka a sa pogonom na sva četiri imate vozilo namanjeno za skoro sve što zamislite. Ovako opremljeni, napravljeni su za maksimalnu vuču i korišćenje po blatu, šljunku, brdima i bilo čemu drugom što možete da susretnete u prirodi i stazama van standardnih puteva. Takođe su mnogo bolji od motora čak i po malom snegu, što im znatno produžava sezonu vožnje.

Ova vozila imaju relativno jednostavne kontrole koje olakšavaju rukovanje, a većina modela prilagođenih početnicima ima automatske menjače. Motori su znatno složeniji i zahtevaju od vozača da nauče više o balansu i menjanju brzina. Takođe, stabilnost je sasvim sigurno veća na četiri nego na dva točka.

Šta je obavezno za vožnju ATV vozila?

Osim dozvole i registracije koju smo ranije pomenuli i ispravnosti samog vozila, postoje mere predostrožnosti koje bi svakako trebalo ispoštovati.

Nabavite odgovarajuću opremu

Sigurnosna oprema poput kacige je obavezna. ATV više liči na motor nego na automobil. U njemu nema sigurnosnog pojasa, niste zaštićeni sa svih strana limarijom, nemate vazdušne jastuke, stoga glava mora biti potpuno zaštićena u slučaju sudara ili prevrtanja. Zaštitite i ostatak tela rukavicama, čvrstom obućom i obucite garderobu koja ima duge rukave i nogavice i u najboljem slučaju ojačanja na laktovima i kolenima.

Pridržavajte se ograničenja brzine i prilagodite brzinu i van puta

Naravno, jedno od najvećih uzbuđenja vožnje ATV-a je adrenalin koji je proizvod velikih brzina. Ograničenja brzine se moraju poštovati na putevima na kojim su propisana ali bi takođe trebali voditi računa i prilagoditi brzinu i van ketgorisanih puteva. Naglo skretanje i kočenje može dovesti do neravnoteže vašeg vozila i prouzrokovati prevrtanje ili ispadanje. Prilagođavanje brzine sa posebnim oprezom na strmim i nepristupačnim terenima, će vam pružiti bezbednu vožnju i izbeći ćete potencijalne povrede.

Da li je ATV vozilo i za tebe?

ATV vozila postaju sve popularnija u raznim delovima sveta. Razni rekreativni objekti i zabavni parkovi nude vožnju njima kao jednu od svojih pogodnosti. Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da probate nešto novo u svom životu, jer svaki nov doživljaj, malo adrenalina i osećaj slobode, daje posebno osveženje dosadnoj svakodnevici. Ko još želi da sedi zatvoren u četiri zida i priča ili sluša o svojim i tuđim problemima kada može da se provoza?

Glavni razlog zašto ljudi odlaze na odmor je oslobađanje od stresa. Vožnja ATV vozila a može biti savršen izbor za razbijanje rutine, probanje nečenog novog i relaksaciju. Dok se vozite stazama, vaše telo pojačava lučenje adrenalina i endorfina, dva hormona koji su zaslužni za dobro raspoloženje.

Ništa drugo neće učiniti da se osećate tako podmlađeno i sveže kao vožnja ATV vozilom. Početnici ili oni bez iskustva u vožnji ovih četvorotočkaša zastrašuje i sama pomisao da isprobaju nešto takvo. Ali priče onih koji su se usudili govore nam da su nakon savladavanja neopravdanog straha, postali pravi zaljubljenici i prosto navučeni na ovaj vid aktivnosti. Naročito u letnjem periodu kada su i vremenske prilike na strani vozača bicikla, motora i skutera. Vetar na licu, malo brzine, priroda i svež vazduh i sloboda u kojoj niste vezani pojasem.

ATV vozilo – gde iznajmiti

Firma Im Lux Rent a Car nudi vam mogućnost da iznajmite svoje ATV vozilo CF Moto 625 kvad i iskusite poptpun doživljaj slobodne vožnje. Klikom na link možete pogledate karakteristike vozila, uslove za rentiranje, a u svakom momentu vam je dostupan kontakt, putem kojeg nam se možete obratiti za sva dodatna pitanja.

Autor: Biljana Jovanović